Få tjekket dit blodtryk

131 Likes Comment
woman 3187087 1920 700x420

Når man kommer til lægen får man engang imellem målt sit blodtryk. Det er vigtigt, at kontrollere blodtrykket i ny og næ, da nogen mennesker har tildens til forhøjet blodtryk. Årsagen til at nogen har forhøjet blodtryk er, at der bliver presset blod igennem pulsårerne med et højere tryk end normalt. Dette gør, at blodtryksapparatet viser et udslag i forhold til normalværdierne.

Et normalt blodtryk ligger på 120/80, så hvis ens blodtryk ligger på 140/90 eller højere end dette, så er der tale om forhøjet blodtryk. Mange faktorer kan være årsag til dette udfald, så derfor er det vigtigt at du kommer i kontakt med lægen, så i sammen kan finde en plan for at få blodtrykket ned igen.

Værd at vide:

Blodtrykket afhænger af forskellige faktorer fra hjertet, bl.a. hvor hårdt hjerter arbejder når der skal pumpes blod rundt i kroppen samtidig med, hvor stor modstanden er i blodkarrene. Det er hjertets opgave at pumpe blod rundt i kroppen, så alle organer kan fungere optimalt. Fra aorta bliver blodet transporteret væk fra hjertet og rundt i kroppen, hvor der afgives ilt til organer og muskler. Via venerne kommer blodet tilbage til hjertet, hvor der afgives CO2 og optages ilt.

Det er normalt procedure, at lægen vil lytte på dit hjerte efter bilyde, samt tjekke din puls for at være sikker på, at kredsløbet fungerer optimalt. I forbindelse med mistanke om blodpropper, hjertesvigt, overvægt, hjertekramper, forhøjet fedtindhold i blodet, forhøjet kolesterolindhold i blodet samt kredsløbsforstyrrelser vil der som noget af det første blive målt blodtryk.

Måling af blodtryk:

Når blodtrykket bliver målt er det angivet i to tal. Det første tal symboliserer det systoliske tryk, som er når hjertet trækker sig sammen. Det andet tal symboliserer det diastoliske tryk, som er når hjertet har sit hvilestadie mellem hjerteslagene. Dette sker når blodtrykket har opnået den laveste værdi.

Nogle af de klassiske symptomer på forhøjet blodtryk er træthed, hovedpine, svimmelhed eller blodtryksforhøjelse over længere tid. Nogen patienter begynder at få åndenød eller hævede ben og i disse tilfælde skal man kontakte lægen med det samme. Dette kan udvikles til hjertesvigt, hvis der ikke bliver taget hånd om symptomerne hurtigt.

Den rette behandling:

Årsagerne til forhøjet blodtryk er meget varierende fra patient til patient. Derfor kan det være forskelligt hvordan den enkelte skal behandles. Hvis du har for meget på sidebenene kan du få et bedre blodtryk ved at tabe dig. Derfor er du nødt til at lægge din kost om og begynde at motionere ofte. Alkohol og rygning kan også være med til at fremme forhøjet blodtryk.

Derfor vil lægen helt automatisk anbefale dig, at droppe disse vaner. Det er vigtigt, at opretholde en sund livsstil hvis man gerne vil undgå mange sygdomme. Der kan suppleres med medicin, men dette kommer an på lægens vurdering. Det er vigtigt, at du tager lægens ord alvorligt, da det kan have en stor betydning for dit helbred fremover.

Kontroller blodtrykket hjemme:

Hvis du af en eller anden årsag har tildens til for lavt eller for højt blodtryk, så anbefales det, at du anskaffer dig dit eget blodtryksapparat. På denne måde kan du selv måle blodtrykket derhjemme, hvis du pludselig føler dig utilpas og har en mistanke om, at det har noget med blodtrykket at gøre.

Derhjemme kan man få et mere realistisk billede af hvordan ens blodtryk egentligt ligger, da man er i de vante omgivelser. Man skal helst ikke tænke på noget eller blive ophidset, da dette er med til at påvirke resultatet. Det kan være en god ide, at skrive værdierne ned og målte blodtrykket et par gange om dagen. Hvis lægen skal bruge værdierne til noget, så skal det måles et par gange om dagen.

You might like

About the Author: Andreas Mikkelsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *